miercuri, 29 august 2018

Laptop cu SSD sau laptop fără SSD?

Dacă ești în căutare de un nou laptop, cu siguranță în acest moment te lovești de tot felul de informații necunoscute, caracteristici de care trebuie să ții cont, mici detalii care se ivesc, complet neprevăzut, în proces. Bineînțeles, în funcție de motivul pentru care ai nevoie de laptop (divertisment, gaming, design, etc.), ai o altă serie de decizii de luate. Deși întregul proces poate părea destul de anevoios și dificil, dacă te informezi asupra celor mai importante aspecte, decizia devine mult mai ușor de realizat.

În continuare, voi aduce în discuție SSD-urile, pentru că sunt unele dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îți iei un laptop. Fie că îți folosești laptopul pentru munca la birou, editare foto-video sau gaming, este recomandat ca acesta să fie un laptop cu SSD. De ce? Pentru că vei avea parte de o viteză mult mai bună în pornirea și deschiderea aplicațiilor de care ai nevoie iar întreaga ta experiență de utilizare va fi mult mai plăcută. Pornind de la această afirmație, dacă ești pasionat de gaming, de exemplu, și vrei să faci performanță în domeniu sau pur și simplu să te bucuri la maximum de jocurile tale preferate, este indicat să alegi din gama de laptopuri cu un SSD de minimum 120 GB.

Dacă ne raportăm la dimensiunea aferentă vitezei, nu este de mirare că SSD-ul mai este numit și ,,viața calculatorului”. Bineînțeles, este o expresie exagerată, însă conține și urme de adevăr iar cei mai puțin răbdători dintre noi cu siguranță vor aproba această denumire.

O informație util de reținut este că nu trebuie să îți iei neapărat un laptop cu SSD, întrucât SSD-ul poate fi achiziționat și ulterior, fiind singura componentă (pe lângă memoria RAM) care poate fi și schimbată la un laptop. Dar, precum afirmam și anterior, deși ai această opțiune la îndemână, este mai indicat să nu recurgi la ea deoarece este mai util să te asiguri că poți să te bucuri de la început (alegând din gama cu SSD) de viteza de care ai nevoie. În plus, alegând din prima un laptop cu SSD, s-ar putea să resimți mai puțin și costurile implicate. În caz contrar, poți să te aștepți să fii nevoit să faci și o investiție destul de mare pentru achiziția separată a unui SSD.